Woningmarkt kwartaalcijfers gemeente Dronten 1e kwartaal 2024 zijn bekend

“De koopwoningmarkt is in het eerste kwartaal 2024 duidelijk in trek. In het normaal gesproken wat rustigere eerste kwartaal zijn de transacties dit keer juist toegenomen. Dat blijkt uit de NVM-woningmarktcijfers en analyse van NVM-dochter brainbay over het eerste kwartaal 2024”, zegt NVM.

In dit artikel hebben we de NVM kwartaalcijfers voor de gemeente Dronten van kwartaal 1 van 2024 voor je op een rijtje gezet en lees je:

  • Hoeveel woningen er verkocht zijn;
  • Wat de gemiddelde transactieprijs was;
  • Hoeveel procent van de woningen is overboden;
  • Hoeveel er is overboden t.o.v. de vraagprijs;
  • Wat de gemiddelde verkooptijd is;
  • En wat ons advies is als jij je woning binnenkort wil verkopen.

114 woningen verkocht in de gemeente Dronten

In het eerste kwartaal van 2024 zijn er in de gemeente Dronten 114 woningen verkocht door de NVM-makelaars. Ten opzichte van het jaar ervoor is dit een stijging van 29,5%. In het vierde kwartaal van 2023 was het aantal verkochte woningen nog 134 en in het derde kwartaal van 2023 waren dit er 116. Ieder kwartaal van 2023 zat er een stijging in het aantal verkochte woningen en nu is er een kleine daling ontstaan. Overigens schommelt het aantal verkopen ieder kwartaal. Dat is altijd al zo geweest.

Gemiddelde transactieprijs Dronten is €398.407,- 

De gemiddelde transactieprijs per woning is iets gedaald. Van €413.398,- in het vierde kwartaal van 2023 naar €398.407,- in het eerste kwartaal van 2024. Dit is een daling van 4,7%.

Een kleine stijging in het aantal overboden woningen

We zien een kleine stijging in het aantal woningen waarop overboden wordt. In het vierde kwartaal van 2023 werd 57,6% van de woningen overboden. In het eerste kwartaal van 2024 zien we een kleine toename waarbij 63,8% van de woningen overboden werd.

Hoeveel procent is er meer betaald dan de vraagprijs?

De mate van overbieden is iets toegenomen. In het eerste kwartaal van 2024 werd gemiddeld 3,7% meer betaald dan de gevraagde prijs. Dit is een kleine stijging ten opzichte van het vierde kwartaal van 2023, waarin 2.2% meer werd betaald. Het overbieden verschilt echter per type woning. Bij volgens kwartaalcijfers 78,8% van de 2-onder-1-kapwoningen werd een hoger bedrag gerealiseerd dan de vraagprijs, terwijl bij 46,7% van de vrijstaande woningen een hoger bedrag werd betaald.

Verkooptijd woningen Dronten gedaald naar gemiddeld 37 dagen

De verkooptijd van de woning in de gemeente Dronten bedroeg in het vierde kwartaal van 2023 gemiddeld 39 dagen. In het eerste kwartaal van 2024 is dit gedaald naar 37 dagen. We hebben het hier over de verkooptijd vanaf het moment dat een woning in verkoop komt tot de datum dat de koopakte bij de makelaar ondertekend is. Woningen worden nog steeds relatief snel verkocht.

Verkooptijd per type woningen

In de gemeente Dronten is er ook een groot verschil in de verkooptijd per type woning. Zo stond een vrijstaande woning in de gemeente Dronten in het eerste kwartaal van 2024 gemiddeld 56 dagen te koop, terwijl een hoekwoning gemiddeld 17 dagen te koop stond. Een tussenwoning stond in het eerste kwartaal gemiddeld 18 dagen te koop, een 2-onder-1-kap 21 dagen en een appartement 70 dagen.

Welk advies hebben wij voor mensen die hun huis willen verkopen?

De ontwikkelingen volgen elkaar in een razend tempo op. Iedere maand is de situatie weer anders. Momenteel zijn er veel kopers en hebben we een krappe markt, wat betekent dat je nu meer voor je woning kan krijgen. Nu is het dé tijd om jouw woning in de verkoop te zetten.

Met de juiste strategie kunnen woningen relatief snel en voor een relatief goede prijs verkocht worden. Maar dan moet je de woning wel realistisch en op de juiste wijze in de markt zetten.

Wil jij op korte termijn je woning verkopen?

Kies dan voor een makelaar die goed op de hoogte is van de huidige markt in onze gemeente Dronten. Een makelaar die realistisch is en een eerlijk advies geeft over de verwachte opbrengst van de woning.

Wanneer is het juiste moment om jouw woning in de verkoop te zetten?

Dat antwoord is voor iedereen persoonlijk. Bel ons eens en dan kijken we samen wat voor jou de beste strategie is! We zijn te bereiken via 0321-317063 of info@kerremansmakelaardij.nl

Lees hier de kwartaalcijfers van de gemeente Dronten van vorige kwartalen

Bronvermelding: NVM Woningmarkt kwartaalcijfers van de gemeente Dronten

Deel dit bericht