Wat zijn de voordelen en nadelen van een nieuwbouwwoning?

De gemeente Dronten gaat de komende jaren flink uitbreiden. We verwachten dat er op korte termijn en zeker ook op lange termijn heel wat nieuwe woningen en appartementen worden gebouwd. Wat zijn nu de voordelen van het kopen van een nieuwbouwwoning? En wat zijn de nadelen van een nieuwbouwwoning? We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Meer weten? Download ons gratis e-book met meer tips voor het kopen van een nieuwbouwwoning.

De voordelen van het kopen van een nieuwbouwwoning:

Een nieuwbouwwoning voldoet aan jouw persoonlijke wensen

Als jij straks in je nieuwbouwwoning op de bank zit en om je heen kijkt, is je huis naar eigen smaak ingericht. Je kiest je eigen keuken, de badkamer van je dromen, je bepaalt zelf je vloeren, de indeling van de tuin en ga zo maar door. Zeker in de beginfase kun je nog heel wat wijzigingen doorvoeren. Een muurtje verschuiven, van twee slaapkamers één slaapkamer maken, extra stopcontacten aanleggen, kiezen voor een kookeiland enz.

Een nieuwbouwwoning is beter geïsoleerd

Zeker nu de energieprijzen hoger dan ooit zijn, is het belangrijk om te realiseren dat een nieuwbouwwoning goed geïsoleerd is. Voor sommige huishoudens zijn tegenwoordig de energielasten zelfs hoger dan de hypotheeklasten. Een nieuwbouwwoning kan honderden euro’s per maand schelen ten opzichte van een oudere, minder geïsoleerde woning. 

Een nieuwbouwwoning is toekomstbestendig

De woningen die nu worden opgeleverd, zijn niet meer aangesloten op het gas. Het dak ligt vaak vol zonnepanelen en de woningen zijn meestal voorzien van een warmtepomp. Kortom; de woning is duurzaam en klaar voor de toekomst!

Lees ook: Versobering salderingsregeling zonnepanelen uitgesteld tot 2025

Een nieuwbouwwoning is vrij op naam

Bij de koop van een nieuwbouwwoning betaal je geen ‘kosten koper’. En dat scheelt al gauw enkele duizenden euro’s. Hierdoor kun je naar een iets duurdere woning kijken dan wanneer je een bestaande woning koopt of je hoeft minder te lenen waardoor de vaste lasten per maand lager zijn. Je houdt dan meer geld over voor bijvoorbeeld een hoogwaardiger afwerking van vloeren, wanden, badkamer of keuken.

Geen achterstallig onderhoud en voorlopig weinig onderhoudskosten

Als je een bestaande woning koopt, dan koop je ook het achterstallig onderhoud van de vorige bewoners. Misschien moet je binnenkort de keuken of de badkamer vervangen of je huis verduurzamen. Bij een nieuwbouwwoning is alles nieuw en heb je voorlopig geen onderhoudskosten.

Nieuwbouwwoning stijgt sneller in waarde

Bovenstaande vijf voordelen zorgen ervoor dat nieuwbouwwoningen vaak couranter zijn dan oudere, minder goed geïsoleerde woningen. Dit betekent dat een jongere en duurzamere woning vaak beter verkoopbaar is en in de toekomst waarschijnlijk relatief meer zal opbrengen per m2 woonoppervlak.

De nadelen van een nieuwbouwwoning:

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan de koop van een nieuwe woning. Ook deze hebben we voor je op een rijtje gezet.  

Je koopt het huis vanaf een tekening

Sommige mensen vinden het heel lastig dat ze de woning niet eerst kunnen bekijken voordat ze het kopen. Je koopt namelijk een woning vanaf een tekening. En dan is het soms moeilijk voor te stellen hoe de ruimtes precies gaan worden.

Het duurt soms even voordat de woning wordt opgeleverd

Het kan maanden soms wel meer dan een jaar duren voordat je daadwerkelijk in je nieuwe woning woont. Je moet dus wel een beetje geduld hebben als je een nieuwe woning koopt. Zeker als je helemaal vanaf het begin instapt.

Er komen nog extra kosten bovenop de koopsom

Houd vooraf rekening met extra kosten bovenop de koopsom. Denk aan meerwerk, de badkamer en keuken, de inrichting van de woning zoals vloeren en raambekleding, de bestrating van de tuin enzovoort.

Het duurt even voordat een nieuwbouwwijk gaat ‘leven’

Het duurt echt wel eventjes voordat een nieuwbouwwijk gaat leven. Tijdelijke bestrating, nog geen speeltuintjes, de boompjes moeten nog groeien…. Maar onze ervaring is dat er wel vaak een leuke sfeer hangt onder de nieuwe bewoners. Ze houden elkaar op de hoogte van het wel en wee rondom de bouw, geven housewarmings en staan open voor nieuwe contacten.

Stress omdat je in korte tijd veel keuzes moet maken

Vooral in het begin moet je veel keuzes maken. Meerwerk, het verplaatsen van bijvoorbeeld stopcontacten, het aanleggen van extra leidingen en bedrading i.v.m. de keuken, het uitzoeken van een keuken, toilet en badkamer, de inrichting en ga zo maar door. We horen terug van onze klanten dat dit vaak een drukke en stressvolle periode is. Maar als je er eenmaal zit, is het alle stress waard geweest :-).

Dubbele lasten tijdens de bouw

Zodra de bouw start, begin je met het betalen van hypotheekrente. Naarmate de bouw vordert gaan deze lasten omhoog. Tijdens de bouw van je nieuwe woning heb je dus dubbele lasten.

Download het gratis e-book:
Waar moet ik op letten als ik een nieuwbouwwoning koop?

waarin we meer informatie geven over het kopen van een nieuwbouwwoning.

In dit e-book:

  • benoemen we de voordelen en nadelen van een nieuwbouwwoning;
  • worden de meest genoemde financiële termen uitgelegd;
  • geven we een overzicht van extra kosten die komen kijken bij een nieuwbouwwoning;
  • geven we tips over het indelen van je nieuwbouwwoning;
  • vind je een handige stappenplan van een interieurstyliste.

Download hier het e-book, pak een kopje koffie en lees het rustig door.

Deel dit bericht