Wat is er per 1 januari 2021 gewijzigd rondom het Energielabel?
Vanaf 1 januari 2021 is er een nieuw energielabel voor gebouwen. Dit label geeft beter inzicht in de energiezuinigheid van het gebouw. Ook het zélf online aanvragen van een vereenvoudigd energielabel is niet meer mogelijk. Voor het bepalen van het nieuwe energielabel komt een energieadviseur aan huis. Daarmee zijn ook de kosten voor de aanvraag van een energielabel aanzienlijk verhoogd. Een hoop wijzigingen dus… We zetten het even voor je op een rijtje.
Hoe was het eerst?
Voorheen was het mogelijk om online een energielabel aan te vragen. Je vulde op een website allerlei gegevens over jouw woning of gebouw in en kreeg het energielabel vervolgens per e-mail toegestuurd. De kosten waren slechts enkele tientjes.
Dat is gewijzigd!
Hoe is het per 1 januari 2021?
Vanaf dit jaar komt er een energieadviseur bij jou aan huis. Hij of zij loopt zo’n anderhalf a twee uur door het huis om het energielabel te bepalen. De kosten zijn bij een eengezinswoning gemiddeld 300 euro. De prijzen kunnen per aanbieder verschillen, dus het loont wel even om dat te vergelijken bij verschillende aanbieders.
Energielabel verplicht?
Als je je huis gaat verkopen, dan moet je aan de koper laten zien welk energielabel jouw woning heeft. Je moet de labelklasse vermelden in advertenties waarin je huis te koop wordt aangeboden, bijvoorbeeld op Funda of Facebook. En je moet het label aan de koper overhandigen op het moment van overdracht. Doe je dat laatste niet, dan kun je een boete krijgen.
Let op: heb je nog geen geldig energielabel maar ga je wel je huis te koop zetten? Dan hoef je tot 1 juli 2021 het label nog niet te vermelden in advertenties. Heb je wél een geldig energielabel, dan moet dit wel in de advertentie staan.
Wees op tijd met aanvragen
Het is momenteel erg druk en het kan wel enkele weken duren, voordat er een adviseur bij jou thuis kan komen. Wees er dus tijdig bij!
In een oogopslag zien of een huis zuinig is
Het energielabel is in het leven geroepen om de onroerendgoedmarkt transparanter te maken. Kopers kunnen nu namelijk in één oogopslag zien of een huis zuinig is en daarmee of een pand een goede koop of investering zal zijn. In het label worden verschillende zaken beschreven. Bijvoorbeeld dubbelglas, een energiezuinig verwarmingssysteem of zonnepanelen. Het label gradeert panden in een schaal van A++++ tot en met G en laat op die manier zien hoe energiezuinig het gebouw is. A++++ staat voor zeer zuinig en G voor zeer onzuinig. Daarnaast heeft een energielabel een kleur. De labels kleuren van groen naar rood naarmate de woning minder zuinig is.
Energiekosten overal hetzelfde?
Een energielabel betekent niet dat bewoners van soortgelijke panden met hetzelfde label, dezelfde kosten maken. De manier waarop je stookt, warm water gebruikt of de hoeveelheid apparaten die je hebt, bepalen de hoogte van deze kosten.
Het vaststellen van het energielabel gaat in 5 stappen:
- Je maakt een afspraak bij de door jouw gekozen energieadviseur.
- De energieadviseur komt bij je langs om de kenmerken van je huis vast te stellen. Het bezoek duurt bijna 2 uur. Dit is afhankelijk van hoe makkelijk of moeilijk de kenmerken te vinden zijn.
- De energieadviseur registreert het energielabel in de database op www.EP-online.nl
- Je ontvangt van de adviseur een pdf met het label. Het label is 10 jaar geldig.
- Op www.ZoekJeEnergielabel.nl is het geregistreerde label terug te vinden, samen met de datum waarop het label niet meer geldig is.
Huis kopen: groen energielabel loont!
Ga je een huis kopen? Let op het energielabel. Een huis met een groen energielabel (van A++++ tot B) is niet alleen comfortabeler, het scheelt je ook fors in de energiekosten. In 10 jaar tijd kan het verschil met een vergelijkbaar onzuinig huis oplopen tot duizenden euro’s. Een iets duurder maar zuiniger huis kan dus voordeliger zijn dan een goedkoper, onzuinig huis.
Wil je meer weten? Of hulp nodig?
Wij helpen je bij het aanvragen van een energielabel. Wil je daar meer over weten? Neem gerust contact met ons op via 0321-317063.
Bron: NVM.
Meest recente berichten
- Woningmarkt kwartaalcijfers gemeente Dronten 3e kwartaal 2024 zijn bekend
- Woningmarkt kwartaalcijfers gemeente Dronten 1e kwartaal 2024 zijn bekend
- Woningmarkt kwartaalcijfers gemeente Dronten 4e kwartaal 2023 zijn bekend
- Woningmarkt kwartaalcijfers van de gemeente Dronten 3e kwartaal 2023 zijn bekend.