Wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een woning

Als de koopovereenkomst voor een bestaande woning door beide partijen (verkoper en koper) is ondertekend, is de koop een feit! Van harte gefeliciteerd! Wij vinden dat altijd een prachtig en feestelijk moment. Maar let op…..

Toch kan de koper zich nog bedenken en de koop ontbinden! Namelijk dankzij de wettelijke bedenktijd en eventuele afgesproken ontbindende voorwaarden. Een koper heeft een wettelijke bedenktijd van 3 dagen. Gedurende deze 3 dagen kan de koper, zonder opgave van redenen, de koopovereenkomst ontbinden.

Gelukkig hebben wij dit in ons 15 jarig bestaan hier in Dronten, Biddinghuizen, Swifterbant nog bijna nooit meegemaakt.

Wat zijn de spelregels met betrekking tot de bedenktijd?

De 3 dagen bedenktijd begint te lopen om 0.00 uur op de dag waarop de koper een exemplaar van de door hem en de verkoper ondertekende koopovereenkomst heeft ontvangen. Ook wanneer de koper de eerste partij is die tekent, dient hij eerst de door beide partijen getekende koopovereenkomst te hebben ontvangen voordat de bedenktijd ingaat. Van deze 3 dagen moeten er 2 dagen werkdagen zijn. Eindigt de bedenktijd op een zaterdag, zondag of feestdag, dan wordt de termijn verlengd tot en met de eerstvolgende werkdag.

Ontbindingsverklaring

Als de koper een beroep wil doen op de bedenktijd, moet hij ervoor zorgen dat de ontbindingsverklaring de verkoper voor het verstrijken van de 3 dagen termijn heeft bereikt.

Zakelijke aankopen

Goed om te weten: de bedenktijd geldt niet voor de koper die het object zakelijk koopt.

Bedenktijd geldt niet voor de verkoper

De wettelijke bedenktijd geldt ook niet voor de verkoper! Wanneer hij en/of zij de handtekening (en) heeft gezet, is de koop bindend. Het is dus verstandig om z.s.m. je koopovereenkomst te ondertekenen, zeker wanneer er veel animo is voor de betreffende woning.

Dus is de koopovereenkomst door beide partijen getekend en de koper heeft een exemplaar ervan ontvangen … dan gaat de bedenktijd in van 3 dagen!

Heb je nog vragen?

Of wil je graag weten wat wij voor jou kunnen betekenen in jouw zoektocht naar je nieuwe woning? Wij helpen je graag. Neem contact met ons op via 0321 – 317063.

Bron: NVM.

Deel dit bericht