Een appartement kopen: net even anders dan een huis

De komende jaren wordt er flink gebouwd in de gemeente Dronten. Vrijstaande woningen, 2-onder-1-kapwoningen, tussenwoningen en ook een heleboel appartementen. Houd er rekening mee dat bij het kopen van een appartement andere zaken komen kijken dan bij het kopen van een huis. Wil jij een appartement kopen in Dronten? Lees dan even verder….

Splitsingsakte

Net als bij een huis – tenzij je vrijstaand gaat wonen – heb je te maken met buren. Bij appartementen heb je echter niet alleen te maken met buren links en rechts van je, maar ook met buren onder en boven je. En deze buren maken van een aantal van dezelfde faciliteiten gebruik als waar jij gebruik van maakt. Denk aan het portaal, de gezamenlijke opgang, de hal, de trappen, de lift. Bij het kopen van een appartement wordt daarom onderscheid gemaakt tussen privé- en gemeenschappelijke gedeelten. Dit wordt allemaal vastgelegd in de splitsingsakte. Het is belangrijk dat je deze goed doorleest en begrijpt waar je voor tekent.

Vereniging van Eigenaren

Zodra je tekent voor een appartement, ben je automatisch lid van de Vereniging voor Eigenaren (VvE). Dit is verplicht. De VvE bestaat uit eigenaren van de appartementen en komen eens in de zoveel tijd bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomsten worden uiteenlopende zaken besproken die allemaal betrekking hebben op zaken die zich in en rondom het appartement afspelen. Van een kapotte verwarming tot geluidsoverlast. Tip: probeer eens aan te sluiten bij een van die vergaderingen voordat je het appartement koopt. Dan weet je op voorhand al een beetje wat er speelt. Vraag ook belangrijke stukken op bij de verkopend makelaar. Denk aan het huishoudelijk reglement, het onderhoudsplan op de korte en lange termijn, de begroting en vraag naar notulen van de laatste vergaderingen.

Spaarpot

Koop je een appartement, dan ben je als bewoners gezamenlijk verantwoordelijk voor het kleine (en soms grote) onderhoud van het appartementencomplex. In veel gevallen bestaat er een spaarpot waar iedere bewoner een financiële bijdrage aan levert. Dat wordt dan ook van jou verwacht. Het is ook jouw appartement, dus ook jij bent verantwoordelijk voor de staat ervan. Soms wordt hier ook de schoonmaak van de gezamenlijk ruimtes van betaald.

Lees ook: waar moet je op letten als je een woning bezichtigt

Huishoudelijk reglement

Bij veel appartementen geldt ook een huishoudelijk reglement. In dit reglement staat bijvoorbeeld dat je geen (geluids)overlast mag veroorzaken, dat je geen vuilniszakken op je balkon mag laten slingeren, dat er geen schotels aan de gevel gemonteerd mogen worden, et cetera. Het is goed om vooraf te weten wat de huisregels zijn. Het niet naleven van deze regels kan namelijk als gevolg hebben dat je de toegang tot je eigen appartement wordt ontzegd.

Bij het kopen van een appartement komt dus net even iets meer kijken dan bij het kopen van een woning, omdat je met meerdere mensen te maken hebt waarmee je feitelijk gezien onder hetzelfde dak woont. Laat je daarom altijd goed informeren en probeer voor jezelf zoveel mogelijk punten op een rijtje te krijgen.

Advies en begeleiding

Wij hebben ruime ervaring met zowel de aankoop als verkoop van appartementen. Overweeg jij een appartement te kopen in Dronten? Schakel ons dan in als aankoopmakelaar. Wij begeleiden je van A tot Z in de aankoopprocedure en zorgen dat je niets over het hoofd ziet bij de aankoop van jouw droomappartement. Lees meer over aankoopbegeleiding

Wil je jouw appartement in de gemeente Dronten verkopen? Ook dan kun je bij ons terecht. Lees meer hierover

Heb je vragen?

Heb je vragen over het kopen van een appartement in Dronten? Neem contact met ons op en bel 0321-317063.

Deel dit bericht