10 tips waarop je moet letten als je een huis bezichtigt

Een bezichtiging van een huis is altijd een beetje spannend. Misschien loop je al in jouw nieuwe woning…… Maar waar moet je precies op letten? Hoe bereid je je voor? En wat wordt er van je verwacht? Zoiets doe je natuurlijk niet dagelijks.

Al bijna 20 jaar ervaring

Wij doen dat wel dagelijks! Al bijna 20 jaar bezichtigen we woningen in Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant. Wij hebben ondertussen al heel wat meegemaakt. De één is op slag verliefd op een huis en kan niet meer objectief kijken. Terwijl een ander moeite heeft om door het bestaande interieur heen te kijken en zichzelf nog niet op deze plek ziet wonen. Hierbij wat tips op een rijtje van onze collega’s Ralph, Marco en Petra….. Waar moet je op letten als je een huis bezichtigt?

Tip 1: Maak een checklist

Maak van tevoren een lijstje waaraan je droomhuis moet voldoen. Zo hoef je geen tijd te steken in het bezichtigen van woningen die niet aan je eisen voldoen.

Tip 2: Bezichtig overdag

Plan je bezichtiging overdag. Bij daglicht krijg je een goede en eerlijke indruk van de woning. Of je het huis ’s avonds ook mooi vindt, heb je veel meer zelf in de hand bijvoorbeeld door het gebruik van de juiste lampen. Bovendien vallen bij kunstlicht gebreken als scheurtjes en schimmel veel minder op.

Tip 3: Kijk zelf goed rond

Laat je tijdens de bezichtiging niet te veel rondleiden door de verkoopmakelaar, maar kijk ook zelf rond in het huis; van zolder tot kruipruimte. Ga je meerdere huizen bekijken? Vergelijk deze dan op dezelfde punten.

Lees ook: Woningmarkt kwartaalcijfers vierde kwartaal van 2022 zijn bekend

Tip 4: Bekijk wat er mogelijk is met de ruimte

Let tijdens een bezichtiging niet te veel op de meubels en de inrichting van de woning. Belangrijker is om een goede indruk te krijgen van de ruimte zelf. Is de indeling van de woning goed? Wil je het zo laten of moet je verbouwen? Zijn er mogelijkheden voor een uitbouw? Houd in dat geval rekening met kosten voor een verbouwing.

Tip 5: Check de staat van het schilderwerk en de kozijnen

Bekijk de staat van de kozijnen en het schilderwerk. Bedenk je dat achterstallig onderhoud kosten met zich meebrengt. Meer weten over de staat van de woning? Laat dan een bouwtechnische keuring uitvoeren.

Lees ook: Hoeveel eigen geld heb je nodig voor het kopen van een woning?

Tip 6: Vergeet je onderzoeksplicht niet

Vraag tijdens de bezichtiging of het huis gebreken heeft en kijk zelf ook goed rond. Als koper heb je een onderzoeksplicht, de verkoper heeft een mededelingsplicht. Let bijvoorbeeld op tocht op zolder, vocht in de kruipruimte of vochtplekken in de badkamer.

Tip 7: Neem een aankoopmakelaar mee

Een aankoopmakelaar heeft al honderden – misschien wel duizenden – huizen van binnen gezien. Zij letten bijvoorbeeld op het voegwerk in de badkamer, kijken naar de kitranden, vochtplekken en zien direct of de vloer krom getrokken is. Een makelaar heeft vaak ook een bouwkundige achtergrond. Zij weten of de woning traditioneel gebouwd is, of het een houtskeletbouw woning is of prefab. En wat zijn dan de voor- en nadelen van deze bouwsoorten?

Lees ook: Duurzame woningen in Dronten zijn populairder dan ooit

Tip 8: Bekijk de apparaten

Maak een rondje langs de apparaten in de woning. Ga bijvoorbeeld na hoe oud de cv-ketel is en wat de staat is van de keukenapparatuur. Houd eventueel rekening met kosten voor vervanging. Een nieuwe cv-ketel is bijvoorbeeld best een grote kostenpost.

Tip 9: Ontdek de buurt

Bekijk voor of na de bezichtiging de omgeving of buurt waar de woning staat. Door een kleine wandeling te maken kun je al een goede indruk krijgen. Zijn alle voorzieningen die jij belangrijk vindt aanwezig? Is er een supermarkt in de buurt en is er voldoende parkeergelegenheid? Controleer dit vooraf, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Tip 10: Stel vragen

Het klinkt als een open deur, maar vergeet vooral niet om vragen te stellen tijdens de bezichtiging. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk informatie verzamelen over de woning, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. De makelaar (of verkoper) is verplicht om je zo volledig mogelijk over het huis te informeren.

Bron: NVM

Hulp nodig bij het bezichtigen? Wij helpen je graag als aankoopmakelaar. Bel ons voor meer informatie op 0321 – 317063.

Deel dit bericht