Dronten gaat weer startersleningen uitgeven
De gemeente Dronten heeft onlangs besloten om de startersleningen weer in te voeren. Ze zijn nu bezig met het uitwerken van de exacte voorwaarden hiervoor. Rondom de zomer verwachten we meer informatie hierover.
Dankzij een starterslening kan het kopen van een huis soms net wel lukken. Met de starterslening dicht je het gat tussen de koopsom van een huis en het bedrag dat jij maximaal kunt lenen op jouw inkomen.
Je kunt gebruik maken van een starterslening bij het kopen van je eerste huis, maar dat hoeft niet. De starterslening heeft voordelen, maar zeker ook nadelen waar je rekening mee moet houden.
Wat houdt de starterslening in?
De starterslening is een aanvulling op een hypotheek die je bijvoorbeeld bij een bank afsluit. Je kunt het zien als een aanvullende lening (maximaal 20% van de koopsom) boven op het bedrag wat je op basis van jouw inkomen maximaal kunt lenen.
De looptijd bedraagt 30 jaar en de hypotheekrente staat vast voor een periode van 15 jaar. Daarna wordt de rente herzien en weer voor 15 jaar vastgezet. In de eerste 3 jaren heb je geen maandlasten uit de starterslening. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) is de organisatie achter de starterslening.
Lees ook: Hoeveel eigen geld heb je nodig voor het kopen van een woning?
Wat zijn de voorwaarden?
De starterslening kun je alleen koppelen aan een NHG-hypotheek. Hierdoor heeft het alleen betrekking op koophuizen tot een bedrag van € 355.000 (2022). Binnen jouw gemeente kan ook een lager maximum bedrag gelden. De hypotheekrente voor de andere hypotheek moet je minimaal voor 10 jaar vastzetten. Aanvullend kunnen gemeenten zelf voorwaarden of beperkingen opstellen voor de starterslening. Wat de exacte voorwaarden van de gemeente Dronten worden, is nog niet bekend. Rondom de zomer van 2022 wordt meer duidelijkheid verwacht.
Wat kost de aanvraag van een starterslening in Dronten?
Het aanvragen van de starterslening brengt ook kosten met zich mee. Je betaalt namelijk eenmalig € 750. Daarnaast betaal je ook nog 0,6% aan borgtochtprovisie voor het krijgen van NHG, maar dat staat los van de starterslening. Daarnaast moeten er ook extra notariskosten worden gemaakt voor de hypothecaire inschrijving voor het SvN. De kosten voor het krijgen van de starterslening vormen een groot nadeel, maar een starterslening kan net het verschil maken tussen het wel of het niet kunnen kopen van een woning. De kosten voor het krijgen van NHG verdien je terug, door de korting op de hypotheekrente door NHG.
Lees ook: 10 tips waar je op moet letten als je een woning bezichtigt
Hoe los je de starterslening weer af?
De starterslening bestaat standaard uit twee delen. Het eerste deel is een annuïteitenhypotheek die je over een periode van 30 jaar weer afbetaalt. Een annuïteitenhypotheek bestaat uit rente en aflossing. De eerste 3 jaar betaal je geen rente en ook geen aflossing. De aflossing wordt bijgeschreven op het tweede deel van de lening; de zogenaamde combinatielening. De schuld in het tweede deel loopt dus op.
Beide delen van de starterslening komen dus naast de hypotheek die je bij een bank of een andere financiële instelling afsluit.
Na 3 jaar start je met aflossen (betalen van de rente en aflossing). Als je inkomen hier niet hoog genoeg voor is, kan de aflossing verder verschoven worden naar de toekomst. Voordat je verder uitstel krijgt van de aflossingen vindt een toetsing plaats. Na 30 jaar moet de volledige schuld afbetaald zijn.
Meer weten over de starterslening van de gemeente Dronten?
Rondom de zomer van 2022 verwachten we meer informatie. Dan worden namelijk de exacte voorwaarden van de starterslening in Dronten bekend gemaakt. Houd onze Facebook en onze Instagram hiervoor in de gaten.
Meest recente berichten
- Woningmarkt kwartaalcijfers gemeente Dronten 1e kwartaal 2024 zijn bekend
- Woningmarkt kwartaalcijfers gemeente Dronten 4e kwartaal 2023 zijn bekend
- Woningmarkt kwartaalcijfers van de gemeente Dronten 3e kwartaal 2023 zijn bekend.
- Woningmarkt kwartaalcijfers gemeente Dronten 2e kwartaal 2023 zijn bekend