Wanneer verkoop je je oude woning als je een nieuwbouwwoning hebt gekocht?

Wanneer verkoop je jouw oude woning als je een nieuwbouwwoning hebt gekocht? Dat is een logische vraag, maar best lastig om te beantwoorden. We gaan het toch proberen….

Opleveringsdatum nieuwbouwwoning is nog niet bekend

Als de bouw nog niet is gestart, weet je ook de exacte opleveringsdatum nog niet. De bouw start meestal zodra zeventig procent van de woningen in dat project zijn verkocht. Zolang er nog geen startdatum bekend is, is er dus ook nog geen opleveringsdatum bekend. Als je geen alternatieve of tijdelijke woonruimte hebt, kun je je woning dus nog niet verkopen. Pas als de start van de bouw definitief bekend is, kun je je woning in de verkoop zetten. Heb je wel tijdelijke of alternatieve woonruimte? Dan heb je wel de mogelijkheid om eerder je oude woning verkopen.  

Is dat ook slim om te doen? Dat is de vraag… Daarvoor moeten we kijken naar de ontwikkelingen op de woningmarkt in de gemeente Dronten.

Zit je in een stijgende of dalende markt?

Als de huizenprijzen aan het stijgen zijn, dan is het slim om zo lang mogelijk te wachten met de verkoop van je oude woning. Hoe langer je wacht, hoe meer je woning immers waard wordt. Zijn de huizenprijzen aan het dalen? Dan is het slim om de woning zo snel mogelijk te verkopen. De woning wordt immers steeds minder waard. Maar let op; als het nog niet zeker is dat de bouw van je nieuwe woning definitief start, dan loop je dus het risico dat je oude woning verkocht is, maar het nieuwbouwproject wordt uitgesteld of afgeblazen. Als je geen tijdelijke woonruimte hebt, is dat dus geen optie.

Hoe gaat het met de woningmarkt in de gemeente Dronten?

Ieder kwartaal publiceren we op onze website en op Facebook en Instagram de woningmarktcijfers van de NVM-makelaars uit de gemeente Dronten. Je vindt hier bijvoorbeeld het aantal verkochte woningen, de gemiddelde verkoopprijs en hoeveel er gemiddeld is overboden.

De woningmarkt in Dronten is enorm in beweging

Wij merken dat de woningmarkt in de gemeente Dronten momenteel enorm in beweging is. De situatie verschilt dus van maand tot maand. Over het algemeen genomen kunnen we zeggen dat het aantal kijkers per woning sinds oktober 2022 enorm terugloopt. Ook het aantal biedingen per woning en de mate van overbieden neemt af of er wordt helemaal niet meer overboden. Wij denken zelfs dat het overbieden op korte termijn gaat stoppen en dat we weer teruggaan naar een situatie waarbij er wordt onderhandeld over de verkoopprijs.

Woningen worden gemiddeld nog wel binnen een maand verkocht, maar daar zitten steeds vaker uitzonderingen bij. Zeker bij woningen die te hoog in de markt zijn gezet.

Vraag een realistisch en eerlijk advies van jouw makelaar!

Doordat de situatie van maand tot maand verschilt, is het dus belangrijk dat je een makelaar kiest die goed op de hoogte is van de huidige markt in onze gemeente Dronten. Een makelaar die realistisch is en een eerlijk advies geeft over de verwachte opbrengst van de woning. Daarnaast is het slim om een makelaar te kiezen die ook betrokken is bij het nieuwbouwproject. Wij weten dan wat de planning is van het nieuwe huis, hoeveel procent er verkocht is en wij zijn uiteraard bekend met de lokale markt.

Download ook ons gratis e-book ‘waar moet je op letten als je een nieuwbouwwoning koopt’

Gebruik jij de overwaarde voor de financiering van jouw nieuwbouwwoning?

Als jij de overwaarde van de oude woning nodig hebt voor de financiering van de nieuwbouwwoning, dan is het helemaal belangrijk dat je een realistisch advies krijgt. Immers de waarde van vandaag hoeft niet per se de waarde te zijn op het moment dat de woning daadwerkelijk verkocht is. Wat als er veel minder overwaarde is, dan je vooraf had gedacht? Wederom een goede reden om voor een makelaar te kiezen die realistisch is en veel kennis heeft van de lokale markt bij ons in Dronten.

Lees ook: Een nieuwbouwhuis kopen ingewikkeld? Hypotheekadviseur legt vier financiële termen uit

Wanneer is het dan het juiste moment om jouw woning in de verkoop te zetten?

Het antwoord is dus heel persoonlijk. Neem hiervoor contact met ons op zodat we samen kijken wat het juiste moment voor jou is. We komen het liefst zo vroeg mogelijk in het proces bij je thuis. Als je weet wat je huidige woning waard is, weet je ook beter wat je te besteden hebt voor de nieuwbouwwoning. Dus zodra je interesse hebt in een nieuwbouwproject, nodig ons uit voor een gratis waardebepaling en advies. We zijn te bereiken via 0321-317063.

Download het gratis e-book:
Waar moet ik op letten als ik een nieuwbouwwoning koop?

waarin we meer informatie geven over het kopen van een nieuwbouwwoning.

In dit e-book:

  • benoemen we de voordelen en nadelen van een nieuwbouwwoning;
  • worden de meest genoemde financiële termen uitgelegd;
  • geven we een overzicht van extra kosten die komen kijken bij een nieuwbouwwoning;
  • geven we tips over het indelen van je nieuwbouwwoning;
  • vind je een handige stappenplan van een interieurstyliste.

Download hier het e-book, pak een kopje koffie en lees het rustig door.

Deel dit bericht