Woningmarkt kwartaalcijfers gemeente Dronten 3e kwartaal 2022 zijn bekend

De Woningmarkt kwartaalcijfers van de gemeente Dronten van het derde kwartaal van 2022 zijn bekend! Nieuwsgierig? Laten we samen even naar de cijfers kijken:

135 woningen verkocht in de gemeente Dronten

In het derde kwartaal van 2022 zijn er in de gemeente Dronten 135 woningen verkocht door de NVM-makelaars. In het eerste kwartaal van 2022 waren dat er nog 122 en in het tweede kwartaal van 2022 waren dat 138 woningen. Het vorige kwartaal leek het erop dat het aanbod ging stijgen. Nu zien we dat het aanbod toch nagenoeg gelijk blijft.

Overigens schommelt het aantal verkopen ieder kwartaal. Dat is altijd al zo geweest. Het tweede en vierde kwartaal van een jaar zijn meestal goede kwartalen qua aantal verkopen, het eerste en derde kwartaal doen het vaak wat minder goed.

Gemiddelde transactieprijs Dronten is € 375.945,-

De gemiddelde transactieprijs per woning is wederom iets gedaald en komt dit kwartaal op € 375.945,-. Het vorige kwartaal was dat nog € 387.690,- en het eerste kwartaal was de gemiddelde prijs voor een woning € 409.000,-. Dit hoeft overigens niet per se te betekenen dat de prijs aan het dalen is. Het zou ook kunnen komen doordat er relatief meer woningen in het goedkopere segment zijn verkocht dan de kwartalen ervoor.  

In het derde kwartaal van 2022 werd er in de gemeente Dronten voor een woning gemiddeld 7,4% meer betaald dan de gevraagde prijs. Landelijk is dat 3%. Meestal lopen wij in Dronten iets achter op de ontwikkelingen in de Randstad.

Nog steeds wordt bij 79% van de woningen in de gemeente Dronten de vraagprijs overboden. Maar vorig jaar in het derde kwartaal was dat nog 88%. Om een voorbeeldje te noemen…. in het derde kwartaal van 2021 werd 100% van alle 2-onder-1-kappers overboden en in dit derde kwartaal maar 74%.

Landelijk gezien werd 64,3% van de woningen in het derde kwartaal overboden. En nogmaals, wij lopen meestal iets achter op de Randstad.

Verkooptijd woningen Dronten

De verkooptijd van een woning in de gemeente Dronten bedroeg in het eerste kwartaal van dit jaar nog 19 dagen, dat steeg in het tweede kwartaal naar 22 dagen en stijgt nu in het derde kwartaal door naar 27 dagen. Dat is vanaf het moment dat een woning in de verkoop staat, tot het moment dat de akte bij de makelaar ondertekend wordt. Hoewel wij merken dat kopers voorzichtiger worden door de gestegen rente, worden woningen nog wel relatief snel – dat wil zeggen binnen een maand – verkocht. Ook landelijk gezien is de gemiddelde verkooptijd 27 dagen.

Opvallend is dat appartementen het langste te koop staan. In het derde kwartaal van 2022 was dat in de gemeente Dronten gemiddeld 47 dagen.

Energiezuinige woningen worden steeds populairder

Nu de energieprijzen extreem stijgen, worden energiezuinige woningen steeds populairder. We merken dat mensen hier meer naar vragen en dat energielabels belangrijker worden. Dat zien we ook terug in de prijs die men bereid is om voor een woning te betalen. Een goed geïsoleerd huis kan immers duizenden euro’s per jaar minder betalen aan energie dan een slecht geïsoleerd huis. We zien dat de nieuwere huizen in Dronten daarom per m2 meer opleveren dan bijvoorbeeld de oudere minder geïsoleerde huizen in Dronten.

Verandering is ingezet

We zien dat er op meerdere vlakken een verandering gaande is. Het aantal kijkers bij een woning loopt behoorlijk terug, hetzelfde geldt voor het aantal biedingen op een woning en ook de mate van overbieden neemt af. De verkooptijd neemt daarentegen juist iets toe. Maar nog steeds worden de woningen relatief snel en goed verkocht.

Het juiste moment om jouw woning in de verkoop te zetten?

Twijfel jij of dit het juiste moment is om je woning in de verkoop te zetten? Bel ons eens en dan kijken we samen wat het juiste moment voor jou is! We zijn te bereiken via 0321-317063.

Bronvermelding: NVM Woningmarkt kwartaalcijfers van de gemeente Dronten

Deel dit bericht