Woningmarkt kwartaalcijfers van de gemeente Dronten 3e kwartaal 2023 zijn bekend.

In de NVM kwartaalcijfers is te zien dat de transacties in de koopwoningmarkt op peil zijn gebleven en de prijzen licht gestegen zijn. Er zit dynamiek in de markt en kopers hebben vertrouwen.

Dat ging over de landelijke kwartaalcijfers van de NVM makelaars. Heel interessant, maar wij vinden de NVM kwartaalcijfers voor onze eigen gemeente Dronten natuurlijk nog veel interessanter. En deze zijn nu ook bekend.

In dit artikel hebben we de NVM kwartaalcijfers voor de gemeente Dronten van kwartaal 3 van 2023 voor je op een rijtje gezet en lees je:

  • Hoeveel woningen er verkocht zijn
  • Wat de gemiddelde transactieprijs was
  • Hoeveel procent van de woningen is overboden
  • Hoeveel er is overboden t.o.v. de vraagprijs
  • Wat de gemiddelde verkooptijd is
  • En wat ons advies is als jij je woning binnenkort wil verkopen.

116 woningen verkocht in de gemeente Dronten

In het derde kwartaal van 2023 zijn er in de gemeente Dronten 116 woningen verkocht door de NVM-makelaars. In het tweede kwartaal van 2023 waren dat nog 108 woningen en het kwartaal daarvoor nog 88 woningen. Overigens schommelt het aantal verkopen ieder kwartaal. Dat is altijd al zo geweest. Maar  gelukkig zien we dit jaar dat ieder kwartaal het aantal verkochte woningen stijgt.

Gemiddelde transactieprijs Dronten is € 389.400,-

De gemiddelde transactieprijs per woning is iets gestegen. Van € 379.000 in het tweede kwartaal van 2023 naar € 389.400,- in het derde kwartaal van 2023. Een kleine stijging dus van 2.5%.

Nog steeds kleine stijging in het aantal overboden woningen

We zien een lichte toename in het aantal woningen waarop overboden wordt. In 2022 was overbieden heel gebruikelijk, en hoewel het nog steeds voorkomt, is de mate waarin het gebeurt verminderd. In het tweede kwartaal van 2023 werd 57% van de woningen overboden. In het tweede kwartaal zien we echter weer een kleine stijging waarbij 59% van de woningen overboden werd.

Hoeveel procent is er meer betaald dan de vraagprijs?

De mate van overbieden is iets toegenomen. In het derde kwartaal van 2023 werd gemiddeld 2,5% meer betaald dan de gevraagde prijs. Dit is een kleine stijging ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023, waarin 2.1% meer werd betaald. Het overbieden verschilt echter per type woning. Bij 68% van de 2-onder-1-kapwoningen werd een hoger bedrag gerealiseerd dan de vraagprijs, terwijl bij 41% van de vrijstaande woningen een hoger bedrag werd betaald.

Verkooptijd woningen Dronten gestegen naar gemiddeld 43 dagen

De verkooptijd van een woning in de gemeente Dronten bedroeg in het derde kwartaal van 2022 gemiddeld 28 dagen. In het derde kwartaal van 2023 is dat gestegen naar 43 dagen. We hebben het hier over de verkooptijd vanaf het moment dat een woning in verkoop komt tot de datum dat de koopakte bij de makelaar ondertekend is. Woningen worden nog steeds relatief snel verkocht maar de stijging geeft wel aan dat het proces van het verkopen van een woning wat langer kan duren.

Verkooptijd per type woningen

In de gemeente Dronten is er ook een groot verschil in de verkooptijd per type woning. Zo stond een vrijstaande woning in de gemeente Dronten in het derde kwartaal van 2023 gemiddeld 56 dagen te koop terwijl een hoekwoning gemiddeld 22 dagen te koop stond. Een tussenwoning stond in het derde kwartaal gemiddeld 23 dagen te koop, een 2-onder-1-kap 27 dagen en een appartement 87 dagen.

Welk advies hebben wij voor mensen die hun huis willen verkopen?

De ontwikkelingen volgen elkaar in een razend tempo op. Iedere maand is de situatie weer anders. Is dat dan slecht nieuws voor mensen die binnenkort hun huis willen verkopen? Niet per se….

Met de juiste strategie kunnen woningen relatief snel en voor een relatief goede prijs verkocht worden. Maar dan moet je de woning wel realistisch en op de juiste wijze in de markt zetten.

Wil jij op korte termijn je woning verkopen?

Kies dan voor een makelaar die goed op de hoogte is van de huidige markt in onze gemeente Dronten. Een makelaar die realistisch is en een eerlijk advies geeft over de verwachte opbrengst van de woning.

Wanneer voor jou het juiste moment is om de woning in de verkoop te zetten?

Dat antwoord is voor iedereen persoonlijk. Bel ons eens en dan kijken we samen wat voor jou de beste strategie is! We zijn te bereiken via 0321-317063 of info@kerremansmakelaardij.nl

Lees hier de kwartaalcijfers van de gemeente Dronten van vorige kwartalen

Bronvermelding: NVM Woningmarkt kwartaalcijfers van de gemeente Dronten

Deel dit bericht