Woningmarkt kwartaalcijfers gemeente Dronten 4e kwartaal 2023 zijn bekend

In dit artikel hebben we de NVM kwartaalcijfers voor de gemeente Dronten van kwartaal 4 van 2023 voor je op een rijtje gezet en lees je:

· Hoeveel woningen er verkocht zijn;

· Wat de gemiddelde transactieprijs was;

· Hoeveel procent van de woningen is overboden;

· Hoeveel er is overboden t.o.v. de vraagprijs;

· Wat de gemiddelde verkooptijd is;

· En wat ons advies is als jij je woning binnenkort wil verkopen.

134 woningen verkocht in de gemeente Dronten

In het vierde kwartaal van 2023 zijn er in de gemeente Dronten 134 woningen verkocht door de NVM-makelaars. Ten opzichte van het jaar ervoor is dit een stijging van 30,5%. In het derde kwartaal van 2023 was het aantal verkochte woningen nog 116 en in het tweede kwartaal van 2023 waren dit er 106. Ieder kwartaal van 2023 zat er een stijging in het aantal verkochte woningen. Overigens schommelt het aantal verkopen ieder kwartaal. Dat is altijd al zo geweest.

Gemiddelde transactieprijs Dronten is €413.398,-

De gemiddelde transactieprijs per woning is iets gestegen. Van €398.400,- in het derde kwartaal van 2023 naar €413.398,- in het vierde kwartaal van 2023. Dit is een stijging van 5,5%.

Een kleine afname in het aantal overboden woningen

We zien een lichte afname in het aantal woningen waarop overboden wordt. In 2022 was overbieden heel gebruikelijk, en hoewel het nog steeds voorkomt, is de mate waarin het gebeurt verminderd. In het derde kwartaal van 2023 werd 59% van de woningen overboden. In het vierde kwartaal zien we een kleine afname waarbij 57,6% van de woningen overboden werd.

Hoeveel procent is er meer betaald dan de vraagprijs?

De mate van overbieden is iets afgenomen. In het vierde kwartaal van 2023 werd gemiddeld 2,2% meer betaald dan de gevraagde prijs. Dit is een kleine daling ten opzichte van het derde kwartaal van 2023, waarin 2.5% meer werd betaald. Het overbieden verschilt echter per type woning. Bij 81,5% van de 2-onder-1-kapwoningen werd een hoger bedrag gerealiseerd dan de vraagprijs, terwijl bij 30,8% van de vrijstaande woningen een hoger bedrag werd betaald.

Verkooptijd woningen Dronten gedaald naar gemiddeld 39 dagen

De verkooptijd van de woning in de gemeente Dronten bedroeg in het derde kwartaal van 2023 gemiddeld 43 dagen. In het vierde kwartaal van 2023 is dit gedaald naar 39 dagen. We hebben het hier over de verkooptijd vanaf het moment dat een woning in verkoop komt tot de datum dat de koopakte bij de makelaar ondertekend is. Woningen worden, aan de daling van de verkooptijd te zien, nog steeds relatief snel verkocht.

Verkooptijd per type woningen

In de gemeente Dronten is er ook een groot verschil in de verkooptijd per type woning. Zo stond een vrijstaande woning in de gemeente Dronten in het vierde kwartaal van 2023 gemiddeld 41 dagen te koop, terwijl een hoekwoning gemiddeld 21 dagen te koop stond. Een tussenwoning stond in het vierde kwartaal gemiddeld 22 dagen te koop, een 2-onder-1-kap 23 dagen en een appartement 110 dagen.

Welk advies hebben wij voor mensen die hun huis willen verkopen?

De ontwikkelingen volgen elkaar in een razend tempo op. Iedere maand is de situatie weer anders. Is dat dan slecht nieuws voor mensen die binnenkort hun huis willen verkopen? Niet per se….

Met de juiste strategie kunnen woningen relatief snel en voor een relatief goede prijs verkocht worden. Maar dan moet je de woning wel realistisch en op de juiste wijze in de markt zetten.

Wil jij op korte termijn je woning verkopen?

Kies dan voor een makelaar die goed op de hoogte is van de huidige markt in onze gemeente Dronten. Een makelaar die realistisch is en een eerlijk advies geeft over de verwachte opbrengst van de woning.

Wanneer is het juiste moment om jouw woning in de verkoop te zetten?

Dat antwoord is voor iedereen persoonlijk. Bel ons eens en dan kijken we samen wat voor jou de beste strategie is! We zijn te bereiken via 0321-317063 of info@kerremansmakelaardij.nl

Lees hier de kwartaalcijfers van de gemeente Dronten van vorige kwartalen

Bronvermelding: NVM Woningmarkt kwartaalcijfers van de gemeente Dronten

Deel dit bericht