Woningmarkt kwartaalcijfers gemeente Dronten 1e kwartaal 2023 zijn bekend

Het is je vast niet ontgaan, want het stond vorige week op alle voorpagina’s; “grootste daling huizenprijzen in tien jaar tijd en het aanbod is verdubbeld”.

Dat ging over de landelijke kwartaalcijfers van de NVM makelaars. Heel interessant, maar wij vinden de NVM kwartaalcijfers voor onze eigen gemeente Dronten natuurlijk nog veel interessanter. En deze zijn nu ook bekend.

In dit artikel lees je de NVM kwartaalcijfers voor de gemeente Dronten van kwartaal 1 van 2023 en lees je:

  • Hoeveel woningen we verkocht hebben
  • Wat de gemiddelde transactieprijs was
  • Hoeveel procent van de woningen is overboden
  • Hoeveel er is overboden t.o.v. de vraagprijs
  • Wat de gemiddelde verkooptijd is
  • En wat ons advies is als jij je woning binnenkort wil verkopen.

93 woningen verkocht in de gemeente Dronten

In het eerste kwartaal van 2023 zijn er in de gemeente Dronten 93 woningen verkocht door de NVM-makelaars. In het laatste kwartaal van 2022 waren dat nog 108 woningen en het kwartaal daarvoor nog 135 woningen. Overigens schommelt het aantal verkopen ieder kwartaal. Dat is altijd al zo geweest. Maar in 2022 en nu dus ook in 2023 zien we ieder kwartaal het aantal verkochte woningen dalen.

Gemiddelde transactieprijs Dronten is € 368.000,-

De gemiddelde transactieprijs per woning is – zoals we al verwacht hadden – gedaald. Van € 389.000 in het vierde kwartaal van 2022 naar € 368.000,- in het eerste kwartaal van 2023. Vorig jaar – in het eerste kwartaal van 2022 – was de gemiddelde transactieprijs nog € 409.000,-. Een daling dus van maar liefst 10%.

Een enorme daling op het aantal overboden woningen

In 2022 was overbieden de normaalste zaak van de wereld. Eind vorig jaar zagen we dat dalen. In kwartaal 3 van 2022 werd 79% van de woningen overboden, in kwartaal 4 daalde dat naar 72% van de woningen. We waren dus erg benieuwd naar dit kwartaal. In het eerste kwartaal van 2023 is 45% van de woningen overboden. Een enorme daling dus.

Hoeveel procent is er meer betaald dan de vraagprijs?

Ook de mate van overbieden is enorm gedaald. In het eerste kwartaal van 2023 werd 0,6% meer betaald dan de gevraagde prijs. In het derde kwartaal van 2022 was dat nog ruim 7% en in het laatste kwartaal van 2022 daalde dat naar 4%. Ter vergelijking in het laatste kwartaal van 2021 werd er bijna 16% meer betaald dan de gevraagde prijs. Wat een verschil!

Verkooptijd woningen Dronten gestegen naar gemiddeld 42 dagen

De verkooptijd van een woning in de gemeente Dronten bedroeg in het eerste kwartaal van 2022 gemiddeld 19 dagen. In het eerste kwartaal van 2023 is dat gestegen naar 42 dagen. Meer dan een verdubbeling dus. We hebben het hier over de verkooptijd vanaf het moment dat een woning in verkoop komt tot de datum dat de akte bij de makelaar ondertekend is.  

Verkooptijd per type woningen

In de gemeente Dronten is er ook een groot verschil in de verkooptijd per type woning. Zo stond een vrijstaande woning in de gemeente Dronten in het eerste kwartaal van 2023 gemiddeld 65 dagen te koop terwijl een hoekwoning gemiddeld 22 dagen te koop stond. Een tussenwoning stond in het eerste kwartaal gemiddeld 27 dagen te koop, een 2-onder-1-kap 33 dagen en een appartement 59 dagen.

Welk advies hebben wij voor mensen die hun huis willen verkopen?

De ontwikkelingen volgen elkaar in een razend tempo op. Iedere maand is de situatie weer anders. Is dat dan slecht nieuws voor mensen die binnenkort hun huis willen verkopen? Niet per se….

Met de juiste strategie kunnen woningen nog relatief snel en voor een relatief goede prijs verkocht worden. Maar dan moet je de woning wel realistisch in de markt zetten.

Dat merkten wij bijvoorbeeld heel sterk op de NVM Open Huizen Dag op zaterdag 1 april. Onze deelnemende woningen trokken veel kijkers en na afloop ook bieders. Dat komt doordat we goed weten voor welke prijs wij de woningen in de markt kunnen zetten en hier een eerlijk advies over geven.

Wil jij op korte termijn je woning verkopen?

Kies dan voor een makelaar die goed op de hoogte is van de huidige markt in onze gemeente Dronten. Een makelaar die realistisch is en een eerlijk advies geeft over de verwachte opbrengst van de woning.

Wanneer voor jou het juiste moment is om de woning in de verkoop te zetten?

Dat antwoord is voor iedereen persoonlijk. Bel ons eens en dan kijken we samen wat voor jou de beste strategie is! We zijn te bereiken via 0321-317063 of info@kerremansmakelaardij.nl

Lees hier de kwartaalcijfers van de gemeente Dronten van vorige kwartalen

Bronvermelding: NVM Woningmarkt kwartaalcijfers van de gemeente Dronten

Deel dit bericht