Woningmarkt kwartaalcijfers gemeente Dronten 4e kwartaal 2022 zijn bekend

Woningmarkt kwartaalcijfers van de NVM-makelaars van de gemeente Dronten van het vierde kwartaal van 2022 zijn bekend! Nieuwsgierig? Laten we samen even naar de cijfers kijken….

108 woningen verkocht in de gemeente Dronten

In het vierde kwartaal van 2022 zijn er in de gemeente Dronten 108 woningen verkocht door de NVM-makelaars. Vorig jaar in het vierde kwartaal werden nog 125 woningen verkocht. Overigens schommelt het aantal verkopen ieder kwartaal. Dat is altijd al zo geweest. Maar in 2022 zagen we wel ieder kwartaal het verkochte woningen langzaam dalen.

Gemiddelde transactieprijs Dronten is € 389.000,-

De gemiddelde transactieprijs per woning is voor het eerst iets gestegen. Van gemiddeld € 377.000,- in het derde kwartaal naar € 389.000,- in het vierde kwartaal. In 2022 daalde de prijs ieder kwartaal, maar nu dus voor het eerst een lichte stijging.

Wij denken overigens niet dat de gemiddelde prijzen weer aan het stijgen zijn. De stijging is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat er dit kwartaal relatief meer woningen in het hogere segment zijn verkocht dan de kwartalen ervoor.

Lees ook: Duurzame woningen in Dronten zijn populairder dan ooit

Nog steeds wordt 72% van de woningen overboden

In het derde kwartaal van 2022 werd er in de gemeente Dronten voor een woning gemiddeld ruim 7% meer betaald dan de gevraagde prijs. In het vierde kwartaal van 2022 werd er gemiddeld 4% meer betaald dan de vraagprijs. Ter vergelijking in het laatste kwartaal van 2021 werd er bijna 16% meer betaald dan de gevraagde prijs.

Nog steeds wordt bij 72% van de woningen in de gemeente Dronten de vraagprijs overboden. Maar vorig jaar in het vierde kwartaal van 2021 was dat nog 89%.  

We zien hier overigens zelf grote verschillen tussen de mate van overbieden in oktober 2022 en in december 2022. Beide maanden vallen in hetzelfde kwartaal, maar het overbieden neemt duidelijk af.  

Ook goed om te weten; in het vierde kwartaal van 2022 werd 100% van de tussenwoningen overboden, terwijl ‘maar’ 65% van de vrijstaande woningen werd overboden.

Verkooptijd woningen Dronten

De verkooptijd van een woning in de gemeente Dronten bedroeg in het eerste kwartaal van 2022 nog 19 dagen, dat steeg in het tweede kwartaal naar 22 dagen en dat steeg in het derde kwartaal door naar 27 dagen. In het vierde kwartaal staat het gemiddelde aantal dagen op 25. Dat is vanaf het moment dat een woning in de verkoop staat, tot het moment dat de akte bij de makelaar ondertekend wordt.

Hoewel wij merken dat kopers voorzichtiger worden door de gestegen rente, worden woningen nog wel relatief snel – dat wil zeggen binnen een maand – verkocht.

Tussenwoningen verkopen relatief het snelst – namelijk gemiddeld 19 dagen en de verkoop van appartementen duurt relatief het langst – namelijk gemiddeld 31 dagen (in het vierde kwartaal van 2022).

De woningmarkt van de gemeente Dronten verandert!

We hebben een belangrijke kanttekening bij bovenstaande cijfers. Deze cijfers gaan namelijk over het vierde kwartaal van 2022; dus over de maanden oktober, november en december. De situatie in oktober was echt anders dan de situatie in december. En nu in januari 2023 zien we ook weer grote verschillen met de maand december. De situatie verschilt dus echt van maand tot maand. Dat is belangrijk om te weten als je binnenkort je woning wilt verkopen.

Over het algemeen genomen kunnen we zeggen dat het aantal kijkers per woning sinds oktober enorm terugloopt. Ook het aantal biedingen per woning en de mate van overbieden neemt af of er wordt helemaal niet meer overboden. Wij denken zelfs dat het overbieden op korte termijn gaat stoppen en dat we weer teruggaan naar een situatie waarbij er wordt onderhandeld over de verkoopprijs.

Woningen worden gemiddeld nog steeds binnen een maand verkocht, maar daar zitten steeds vaker uitzonderingen bij. Zeker bij woningen die te hoog in de markt zijn gezet. Wat we al schreven; de situatie in oktober is echt anders dan de situatie in december. Sterker nog, wij zien al weer verschillen tussen de situatie van voor de kerstvakantie en na de kerstvakantie.

Het juiste moment om jouw woning in de verkoop te zetten?

Doordat de situatie van maand tot maand verschilt, is het dus belangrijk dat je een makelaar kiest die goed op de hoogte is van de huidige markt in onze gemeente Dronten. Een makelaar die realistisch is en een eerlijk advies geeft over de verwachte opbrengst van de woning.  

Wanneer is het dan het juiste moment om jouw woning in de verkoop te zetten? Het antwoord is voor iedereen persoonlijk. Wil je antwoord op deze vraag? Bel ons eens en dan kijken we samen wat het juiste moment voor jou is! We zijn te bereiken via 0321-317063.

Bronvermelding: NVM Woningmarkt kwartaalcijfers van de gemeente Dronten

Deel dit bericht