Met welke extra kosten moet je rekening houden bij een nieuwbouwwoning?

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komen er behoorlijk extra kosten om de hoek kijken. Dit zijn kosten bovenop de koopsom. Hier moet je dus vooraf wel rekening mee houden in je begroting. Wij hebben de meest voorkomende kosten bij het kopen van een nieuwbouwwoning voor je op een rijtje gezet.

En wil je meer weten? Download ons gratis e-book voor het kopen van een nieuwbouwwoning.

Hypotheekadvies- en hypotheekbemiddeling

Een financieel adviseur zoekt op basis van jouw inkomsten en eigen vermogen de meest gunstige hypotheek voor je uit. Desgewenst sluit hij of zij de hypotheek ook af. De kosten voor deze bemiddeling bedragen gemiddeld zo’n € 2.000,-. Het is mogelijk om dit mee te financieren in je hypotheek mits de aankoopprijs dit natuurlijk toelaat.

Taxatie voor een overbruggingshypotheek

Heb je overwaarde op je huidige koopwoning? Dan wil je de overwaarde gebruiken om een deel van je nieuwe woning te financieren. Dat geld komt pas vrij als het transport van de huidige woning heeft plaatsgevonden. Maar aangezien het wel een jaar kan duren voordat je de sleutel krijgt van je nieuwbouwwoning, heb je dat geld dus eerder nodig. Hiervoor vraag je een overbrugging aan bij je hypotheekverstrekker. De hypotheekverstrekker schiet de te verwachtte overwaarde dan alvast voor. Om te bepalen hoeveel overwaarde er te verwachten is, wordt de woning eerst getaxeerd. De taxatiekosten bedragen ongeveer € 800,-. Voor taxatie in de gemeente Dronten kun je bij ons terecht.

Aanvragen Nationale Hypotheek Garantie

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is de garantie die iemand in Nederland kan krijgen als hij/zij een hypotheek afsluit voor het kopen of verbouwen van een woning. Wil je gebruik maken van de NHG? Dit kan tot een totaalbedrag van € 405.000,- (in 2023). Het aanvragen van een Nationale Hypotheek Garantie kost in 2023 eenmalig 0.6 % van het totale hypotheekbedrag. Dat is dus maximaal € 2.430,-. Je kunt dit uitbreiden met energiebesparende voorzieningen (onder voorwaarden) tot een bedrag van max € 429.300,-. De totale borgtochtprovisie komt dan uit op € 2.575,80. De kosten voor de borgtocht zijn trouwens eenmalig fiscaal aftrekbaar.

Notariskosten

Bij een nieuwbouwwoning heb je geen notariskosten voor het inschrijven van de eigendomsakte. Maar je maakt wél kosten bij de notaris voor het inschrijven van je hypotheek. Deze kosten bedragen ongeveer tussen de € 800,- en € 1.000,-.

Rente tijdens de bouw

Renteverlies tijdens de bouw is het verschil tussen de rente en eventuele aflossing die je moet betalen wat verrekend wordt met de rente die je krijgt uit je bouwdepot. De rentevergoeding op het bouwdepot verschilt per hypotheekverstrekker en is soms gelijk aan de rente die je over de hypotheek betaald, maar soms ook 1% lager. Handig om van tevoren te weten wat je (dubbele) lasten worden.

Eventueel bouwrente

Bouwrente is de rente die de aannemer kan rekenen over de grond en/of de al vervallen bouwtermijnen. De aannemer is vaak al eigenaar van de grond, voordat jij bij de notaris hebt getekend en de nieuwe eigenaar werd. De aannemer kan de rente die hij in die periode heeft betaald, (deels) doorrekenen aan de nieuwe eigenaar. Dit is niet altijd van toepassing dus handig om van te voren te checken of je bouwrente moet betalen.

Meer informatie over renteverlies tijdens de bouw en bouwrente lees je in het interview met hypotheekadviseur Michiel Romijn.

Meerwerk

Het kan zijn dat je de aannemer vraagt om meerwerk. De kosten hiervan zijn afhankelijk van wat je allemaal extra wil laten doen. Denk aan extra stopcontacten, extra lichtpunten of stopcontacten en lichtpunten verplaatsen, loze leidingen aanleggen, een extra raam, een muurtje verplaatsen, een uitbouw of een schuifpui in plaats van een raamkozijn.

Opleveringskeuring

Als de nieuwbouwwoning wordt opgeleverd dan ga je samen met de aannemer de woning door. Samen kijk je of alles in goede staat is opgeleverd. Denk aan het schilderwerk, kitnaden, spuitwerk, aansluiting van de wanden op de vloerplaten of de deuren goed zijn afgesteld en of de dorpels vrij liggen van het zand. Het is handig om hierbij een expert uit te nodigen die met jou meekijkt. De kosten hiervan zijn ongeveer € 250,-.

De keuken

Bij een nieuwbouwwoning zit de keuken meestal niet inbegrepen bij de koopsom. Afhankelijk van jouw wensen kan dit een behoorlijke kostenpost zijn. De prijzen zijn anno nu ook nog eens flink gestegen. Vraag daarom vooraf offertes op bij verschillende keukenwinkels.

Soms werkt een aannemer samen met een lokale keukenzaak. Als je daar de keuken besteld, krijg je korting. In dat geval zit de keuken er bij de oplevering al in. Kies je een keuken bij een andere partij? Dan mag deze meestal pas na de oplevering geplaatst worden.

Badkamer en toilet

Voor de badkamer en het toilet zit er een zogenaamde stelpost in het meerwerk. Dat houdt in dat je voor de badkamer en toilet keuze hebt uit een aantal standaard tegels. Deze worden tot een bepaalde hoogte geplaatst. Kies je duurdere tegels uit of wil je bijvoorbeeld tot het plafond betegeld hebben? Dan betaal je de extra vierkante meters plus de meerprijs ten opzichte van de standaard tegels.

Dit geldt ook voor het sanitair. Je hebt vaak de mogelijkheid om het standaard sanitair te bekijken bij een aangesloten sanitair winkel. Kies je voor een bad? Of toch mooie waskommen? Dan betaal je de meerprijs extra. Ook kun je ervoor kiezen om geen gebruik te maken van de standaardbadkamer en deze casco te laten opleveren. Houd dan rekening met de installatiekosten en je mag pas aan de slag als de woning is opgeleverd.

Inrichting woning

De vloeren en de raambekleding voor de hele woning kunnen een flinke kostenpost zijn. Vraag daarom vooraf offertes op bij verschillende winkels. Denk eventueel ook aan zonwering en horren. En hoe worden de muren opgeleverd? Behangklaar of sausklaar? En wat wil je met de muren? Behangen, stucen of schilderen? En ga je dit zelf doen? Of besteed je het liever uit? Ook dit zijn extra kosten waar je rekening mee moet houden.

Bekijk hier het stappenplan van interieurstyliste Tessa Werkman voor de inrichting van een nieuwbouwwoning

De tuin en bestrating

Als je nieuwe huis straks wordt opgeleverd, is jouw tuin één grote bak met aarde. Denk van tevoren na waar je een terras wil, de oprit of eventueel een overkapping. Dan kan je de aannemer vragen hier zand te storten. Doe dit vooral samen met je nieuwe buren. Dat scheelt een boel geld. De vrachtwagen en shovel hoeven dan immers maar één keer te komen. Ook moet je rekening houden met aanvullende kosten voor de bestrating van de oprit en het terras, de erfafscheiding bijvoorbeeld een schutting en natuurlijk de inrichting van de tuin.

Weten wat je huidige woning waard is

Om een goed budget te maken is het handig om vóóraf te weten wat je huidige koopwoning waard is. Wellicht is het meer of minder waard dan je zelf had gedacht. Wij komen gerust een keertje vrijblijvend langs om je te adviseren. Neem contact met ons op via info@kerremansmakelaardij.nl of bel 0321-317063.

Download het gratis e-book:
Waar moet ik op letten als ik een nieuwbouwwoning koop?

waarin we meer informatie geven over het kopen van een nieuwbouwwoning.

In dit e-book:

  • benoemen we de voordelen en nadelen van een nieuwbouwwoning;
  • worden de meest genoemde financiële termen uitgelegd;
  • geven we een overzicht van extra kosten die komen kijken bij een nieuwbouwwoning;
  • geven we tips over het indelen van je nieuwbouwwoning;
  • vind je een handige stappenplan van een interieurstyliste.

Download hier het e-book, pak een kopje koffie en lees het rustig door.

Deel dit bericht