Stappenplan van een interieurstyliste rondom de inrichting van je nieuwbouwhuis
Als je een nieuwbouwhuis koopt, moet je heel wat regelen. De financiering, je oude huis verkopen, de verhuizing en natuurlijk ook de indeling en inrichting. Meestal staat dat laatste onderaan de lange to-do lijst. Maar het is slim om al vanaf het begin – dus in een heel vroeg stadium – na te denken over de indeling en inrichting van je nieuwe woning. Interieurstyliste Tessa Werkman uit Dronten heeft voor ons een handig stappenplan gemaakt rondom de indeling en inrichting van je nieuwbouwwoning.
En wil je meer weten? Download ons gratis e-book voor het kopen van een nieuwbouwwoning.
Stap 1: Start met het maken van een moodboard
Als je een nieuwbouwwoning hebt gekocht, duurt het vaak nog even voordat je de sleutel krijgt. Toch kun je al genoeg doen. Start met het maken van een moodboard. Ouderwets knippen en plakken vanuit woontijdschriften. Of maak er eentje op Pinterest.
Betrek de kinderen er ook gerust bij. Wat vinden zij belangrijk als ze straks in het nieuwe huis wonen? De borden op Pinterest kun je ook delen met je partner of iemand anders, zodat je samen aan een moodboard werkt.
Er is zoveel moois en het duurt vaak maanden voordat je nieuwbouwhuis klaar is. Houd je daarom vast aan jouw moodboard zodat je niet steeds wisselt van stijl en kleur. Neem je moodboard ook mee naar de winkel als je de vloer, meubels of raambekleding kiest. Medewerkers van woonwinkels kunnen dan beter meedenken en adviseren.
Tip; Ben je heel gevoelig voor trends? Ga dan voor een rustige basis waarin je eindeloos kan variëren met accessoires en in kleurgebruik!
Stap 2: Bepaal jouw woonwensen en wooneisen
Wat is de gezinssamenstelling? Heb je kleine kinderen of pubers? Verwacht je gezinsuitbreiding op korte termijn of gaan je kinderen binnenkort het huis uit? Hoe woon je? Wat vind je fijn? Zit je vaak aan de eettafel of op de bank? Heb je hobby’s? Bijvoorbeeld een piano? Of lees je graag bij de open haard? Werk je veel thuis? Houd je van uitgebreid koken? Of ben je een echte Netflixliefhebber? Daar begint het al mee met het maken van een plan. Zet alle functies op een rijtje en teken de ideale indeling van jouw woning.
Lees ook: De voordelen en nadelen van een nieuwbouwwoning
Stap 3: Het lichtplan
Als de indeling is bepaald, heb je goed overzicht waar welke functie wordt toegepast in de ruimte. Nu kun je aan de slag met het lichtplan. Denk hier goed over na en kies hier de juiste armaturen voor die passen bij het moodboard.
Tip; Ga voor dimmers! Zo creëer je altijd de juiste sfeer per functie!
Stap 4: Inrichten van de woning
Nu je voor jezelf in kaart hebt hoe de woning eruit moet komen te zien start je met inrichten. Start met de basis; dus de vloeren, de muren, deuren en kozijnen. Kies voor één en dezelfde vloer in het hele huis. Dit geeft een ruimtelijk effect en zorgt ervoor dat de woning aanvoelt als één geheel.
Stap 5: Uitzoeken van de meubels
Als de basis klaar is, kies je de meubels uit. Test de meubels altijd zelf voordat je ze koopt. Comfort is erg belangrijk. Een bank of eetkamerstoelen kunnen er nog zo prachtig uit zien, als ze niet lekker zitten krijg je gegarandeerd spijt. Denk ook aan opbergruimte! Een opgeruimd huis met voldoende opbergruimte geeft rust.
Tip: Heb je een kleine ruimte? Ga dan voor banken op pootjes en bijvoorbeeld een zwevend meubel, zorg dat je zoveel mogelijk vloeroppervlakte ziet. Dan lijkt de ruimte groter. Heb je juist een grote ruimte? Kies dan ook voor grote meubels. Zo benut je de ruimte optimaal en geeft het een ruimtelijk effect.
Stap 6: Het kiezen van raambekleding
Raambekleding is ook iets waar je goed over moet nadenken. Denk aan privacy en lichtinval. Het moet niet benauwend voelen. Je moet als het ware de transparantie naar buiten voelen. Denk ook goed na over de akoestiek. Nieuwbouwwoningen galmen best snel. Raambekleding levert hier een grote bijdrage aan.
Lees ook: Tips van onze collega Petra bij de indeling van een nieuwbouwwoning
Stap 7: Maak het persoonlijk
Mijn allerbelangrijkste en laatste tip; maak het persoonlijk! Zo ontwerp je een woning waar je je straks écht thuis gaat voelen. Een woning die past bij jouw wensen. Voeg persoonlijke spullen toe aan je ontwerp. Bijvoorbeeld het kastje van oma, souvenirs of je oude accessoires of meubels. Blijf vooral dichtbij jezelf. Volg je eigen stijl want dat maakt je woning persoonlijk en uniek. En kom je er niet uit? Dan help ik je graag!
Wie is Tessa Werkman?
Tessa Werkman woont in Dronten samen met haar man en twee dochters. Ze is afgestudeerd aan het Cibap vakcollege en werkt sinds 2011 in de interieurbranche. Je kunt haar inhuren voor interieuradvies, styling en ontwerp van woningen en bedrijven. Ze maakt kleurplannen, verlichtingsplannen en geeft stylingadvies passend bij jouw woonwensen. Wil je meer over haar weten? Volg haar dan op Facebook of Instagram of neem contact met haar op via bytessa@hotmail.com.
Download het gratis e-book:
Waar moet ik op letten als ik een nieuwbouwwoning koop?
waarin we meer informatie geven over het kopen van een nieuwbouwwoning.
In dit e-book:
- benoemen we de voordelen en nadelen van een nieuwbouwwoning;
- worden de meest genoemde financiële termen uitgelegd;
- geven we een overzicht van extra kosten die komen kijken bij een nieuwbouwwoning;
- geven we tips over het indelen van je nieuwbouwwoning;
- vind je een handige stappenplan van een interieurstyliste.
Download hier het e-book, pak een kopje koffie en lees het rustig door.
Meest recente berichten
- Woningmarkt kwartaalcijfers gemeente Dronten 1e kwartaal 2024 zijn bekend
- Woningmarkt kwartaalcijfers gemeente Dronten 4e kwartaal 2023 zijn bekend
- Woningmarkt kwartaalcijfers van de gemeente Dronten 3e kwartaal 2023 zijn bekend.
- Woningmarkt kwartaalcijfers gemeente Dronten 2e kwartaal 2023 zijn bekend