Onze collega Petra geeft tips voor het kopen van een nieuwbouwwoning.

Onze collega Petra Lindeboom heeft in 2020 een nieuwbouwwoning gekocht in Dronten-West. Ze woont daar met veel plezier samen met haar man, twee zonen en hond. Voor Petra was dit de tweede nieuwbouwwoning die ze liet bouwen. Ze heeft dus heel veel tips die ze graag met je deelt. Heb je vragen of wil je sparren over jouw nieuwbouwwoning? Kom gerust even langs. En wil je meer weten? Download ons gratis e-book met meer tips voor het kopen van een nieuwbouwwoning.

Tips van onze collega Petra Lindeboom bij het kopen van een nieuwbouwwoning

“In 2020 kochten mijn man en ik onze tweede nieuwbouwwoning. De eerste woning waren we een beetje ontgroeid en we kregen de kans om een grotere woning te bouwen in het nieuwe gedeelte in Dronten-West. Toen we ons eerste huis gebouwd hadden, dacht ik later vaak ‘dat had ik achteraf gezien liever anders gedaan’. Niet zo gek…. We waren nog erg jong, hadden nog geen kinderen en als je er eenmaal woont, blijken dingen toch niet zo handig of fijn te zijn. In het tweede huis hebben we deze zaken meegenomen. Ik zal je even meenemen in de keuzes die wij hebben gemaakt.

De keuken en woonkamer omdraaien

In ons nieuwe huis hadden we de mogelijkheid om de keuken en de woonkamer om te draaien. Wij hebben ervoor gekozen om de woonkamer aan de tuinkant te plaatsen en de keuken dus aan de voorkant. Je ziet vaker in nieuwbouwhuizen dat je de woonkamer en keuken kunt omdraaien. Die keuze maak je wel helemaal in de beginfase, vanwege de aanleg van leidingen en bedradingen. Je moet weten waar de vaatwasser en de spoelbak met afvoer komen. Die worden vervolgens in je vloerdelen opengelaten.

Een muurtje verplaatsen in de slaapkamer

Verder hebben wij ervoor gekozen om de slaapkamers van onze twee kinderen even groot te maken. Volgens het originele ontwerp was de ene slaapkamer een stuk groter dan de andere slaapkamer. Maar door simpelweg een muurtje te verplaatsen zijn de slaapkamers gelijk qua formaat. Wel zo fijn! (en eerlijk..)

De badkamer vergroten

Ook hebben wij de badkamer iets vergroot, door onze eigen slaapkamer iets kleiner te maken. Dit scheelde maar 60 centimeter maar was nodig om meer bewegingsruimte rondom de wastafel te creëren. Voor een badkamer is 60 centimeter extra best veel. Ik ben er nog iedere dag blij mee. 

Het bepalen van de lichtpunten

Omdat we de keuken en de woonkamer omgewisseld hebben, moesten de lichtpunten in het plafond ook aangepast worden. Nadenken over lichtpunten is sowieso een hele handige tip. Waar komt de tafel en hoe zet je hem neer? Wil je twee lampen boven de tafel? Heb je straks een kookeiland en wil je daarboven verlichting? Wil je spotjes in de douche en boven de wasbak? Of wil je lampjes aan de muur naast je bed? Heb je straks een inloopkast en wil je deze verlichten? Allemaal zaken waar je vanaf het begin goed over na moet denken.

Hier vind je een stappenplan van een interieurstyliste rondom de inrichting van je nieuwbouwhuis >

Wees niet te zuinig met de stopcontacten

Wat geldt voor de lichtpunten, geldt natuurlijk ook voor de stopcontacten. Ik heb bijvoorbeeld een stopcontact midden in de woonkamer, want dat vond ik handig voor het stofzuigen. Zo kan ik met één stopcontact de hele woonkamer en keuken stofzuigen. Tenminste… dat was het idee, want nu hebben we er een kast voor gezet. Achteraf dus toch niet zo’n handige plek voor een stopcontact. Denk dus goed na waar je de meubels neerzet, zodat je op handige plekken een stopcontact hebt. Zo vind ik het bijvoorbeeld ook fijn om op de bank te zitten met een tablet aan de lader. En ik heb ook voldoende stopcontacten voor mijn keukenmachines. Eigenlijk heb je nooit te veel stopcontacten dus mijn advies is om niet te zuinig te zijn. Bij de tv heb je vaak al minimaal vier stopcontacten nodig (tv, soundbar, KPN kastje, spelcomputer, lampje en ga zo maar door).

Loze leidingen en internet

Ik heb nog een handige tip voor je. Wij wilden graag snel internet op de slaapkamers en op zolder. Dus hebben we loze leidingen op alle kamers aan laten leggen waar we later internetkabels doorgetrokken hebben. Hierdoor kan ik lekker Netflixen op de slaapkamer en kunnen we op zolder goed werken. Ook de jongens zijn blij, zij kunnen tv kijken en online gamen op hun slaapkamers.

Looplijnen in huis

De looplijnen in je nieuwe huis zijn ook heel belangrijk. Zo hebben wij het aanrechtblad laten inkorten bij de bar zodat er voldoende ruimte is om achterlangs te lopen als er mensen aanzitten. Bedenk dus van tevoren hoe je bepaalde ruimtes wil inrichten en wat de functie is. Je moet efficiënt door de ruimte kunnen lopen. Ook de indeling van je keuken heeft te maken met de looplijnen. Als de vaatwasser wordt uitgepakt, kan er dan nog iemand langs? Allemaal zaken waar je vooraf rekening mee moet houden.

Het draaien van de deuren

Ook de draairichting van deuren kun je nog aanpassen. Welke kant is het handigst? Naar binnen of naar buiten? Of kies je juist voor een schuifdeur omdat er anders te weinig ruimte is? Meestal kun je bij de aannemer kiezen uit verschillende deuren en kozijnen. Kies je hout of aluminium? Een dichte deur of eentje met ruitjes? Bedenk van tevoren welke functie je deur heeft en in welke ruimte hij staat. Je kan je voorstellen dat een deur met helder glas bij het toilet niet op prijs wordt gesteld.

De keuken uitkiezen

Bij het uitkiezen van een keuken kun je vaak terecht bij een door de bouwer uitgezochte keukenzaak. Vaak krijg je hier dan ook een korting. Je keuze is afhankelijk van je budget en wat je graag in je keuken doet. Kook je graag? Dan is een brede kookplaat fijn. Bak je graag? Misschien dan twee ovens? En wil je de vaatwasser op werkhoogte? Allemaal dingen om rekening mee te houden. Zo vinden wij het gezellig om tijdens het koken even de dag door te nemen met een wijntje, maar niet handig vanwege hete pannen op je kookplaat. Daarom hebben wij het spoelgedeelte aan de bar kant geplaatst. Verder raad ik aan om verschillende keukenzaken te bezoeken, zodat je goed kunt vergelijken wie wat aanbiedt voor welke prijs.

Met welke extra kosten moet je rekening houden als je een nieuwbouwwoning koopt?

Het inrichten van de badkamer

Ook bij de badkamer moet je goed nadenken wat je wensen zijn. Houd je van badderen? Of sta je liever uitgebreid onder de douche? Wij hebben ’s ochtend met zijn vieren best wat ruimte bij de wastafel nodig, dus hebben wij gekozen voor een breed blad met 2 grote kommen. En voldoende ruimte om elkaar te passeren. Bij de bouwer kan je het standaard sanitair bekijken en eventueel andere modellen uitzoeken. Vraag wel de prijzen even op, dat scheelt verassingen. Als je kiest voor zwarte kranen en een grote glazen douchewand, dan adviseer ik je om eens te kijken naar een waterontharder. Dan heb je nooit meer kalk op je zwarte kranen en de douchedeur. Bijkomend voordeel; je hebt minder zeep en wasmiddel nodig en het is beter voor je huid.

Mijn laatste tip

Ik kan nog wel uren doorpraten waar je aan moet denken en wat handig zou zijn, maar hier toch echt mijn laatste tip: ga af en toe kijken op de bouwplaats! Uiteraard in overleg met de aannemer. Jij weet als geen ander hoe je huis eruit komt te zien. Omdat wij de muurtjes op de eerste verdieping als enige in onze straat hebben aangepast, is dit door de bouwvakkers over het hoofd gezien. Gelukkig zagen wij het op tijd en was het plafond nog niet gespoten. Wacht je hiermee tot de oplevering, dan moeten ter plekke de muren eruit, weer opnieuw gemetseld worden en weer opnieuw gespoten worden. Dit blijf je altijd zien op je plafond. Zonde! De bouwers zijn vaak gefocust op het standaard werk en dan sluipt een foutje er zo in. Zie je dat er iets niet goed is? Meld het direct en wacht niet tot de oplevering. Dit kost alleen maar tijd en ergernis.”

Download het gratis e-book:
Waar moet ik op letten als ik een nieuwbouwwoning koop?

waarin we meer informatie geven over het kopen van een nieuwbouwwoning.

In dit e-book:

  • benoemen we de voordelen en nadelen van een nieuwbouwwoning;
  • worden de meest genoemde financiële termen uitgelegd;
  • geven we een overzicht van extra kosten die komen kijken bij een nieuwbouwwoning;
  • geven we tips over het indelen van je nieuwbouwwoning;
  • vind je een handige stappenplan van een interieurstyliste.

Download hier het e-book, pak een kopje koffie en lees het rustig door.

Deel dit bericht