Verkoop per inschrijving; hoe werkt dat precies?

Heb je eindelijk het huis van je dromen gevonden, blijken er nog veel meer geïnteresseerden voor het huis te zijn. Ook in de gemeente Dronten is dat het geval. Op dit moment hebben we hier een relatief klein aanbod van huizen en een zeer grote vraag. In zo’n geval kiezen we ervoor om het huis per inschrijving te verkopen. 

Wat is bieden per inschrijving?

Eigenlijk is het heel simpel. Alle geïnteresseerden krijgen eenmalig en gelijktijdig de kans om een uiterst bod uit te brengen. Vervolgens beslist de verkoper aan wie het huis gegund wordt. 

Hoe werkt het bieden per inschrijving precies?

Na het bezichtigen krijgen alle kijkers een paar dagen de tijd om na te denken over hun bod. Alle biedingen moeten voor een bepaald tijdstip bij de verkopend makelaar binnen zijn. Uiteraard mogen alle kijkers bieden en zijn ze niet op de hoogte van elkaars bod. Na het sluitingstijdstip moet de verkoper een keus maken door een bod te accepteren. Hij of zijn mag er ook voor kiezen om met geen enkel bod verder te gaan. Meestal wordt het hoogste bod geaccepteerd, maar dat is niet altijd het geval. 

Lees ook: Hoe krijg ik die woning wel te pakken?

Waarom wordt niet altijd het hoogste bod geaccepteerd?

Bij verkoop per inschrijving is het hoogste bod niet automatisch het beste bod. Vaak spelen er nog andere factoren mee. Is het bod onder voorbehoud van financiering? Of zijn er andere voorwaarden gesteld zoals de leverdatum of een bouwkundige keuring? De verkoper maakt, samen met de verkoopmakelaar, uit al deze biedingen de beste keuze. 

Hoe vergroot je de kans dat de verkoper jou de woning gunt?

  • Wees flexibel, denk bij het bieden ook aan je voorwaarden. Kun jij bieden zonder voorbehoud van financiering? Ben je flexibel in de datum van oplevering? Zie jij af van een bouwtechnische keuring? Hoe minder voorwaarden je stelt, hoe aantrekkelijker je bod voor de verkoper is.
  • Kom goed beslagen ten ijs. Zorg dat je je financiële situatie in kaart hebt. Als je kunt laten zien dat je jouw bod gegarandeerd kunt financieren is dat absoluut in je voordeel. Daarnaast heb je inzicht in wat je maximaal kunt én wilt bieden. Met de juiste voorbereiding sta je al 1-0 voor.
  • Schakel een goede aankoopmakelaar in. Kies iemand met ervaring in de buurt en die dus goed kan inschatten wat de woning waard is. Kies iemand die weet hoe het spel gespeeld wordt en bepaal samen de juiste tactiek. 

Lees ook: Wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een woning

Ben jij op zoek naar een aankoopmakelaar?

Met een aankoopmakelaar maak je dus een grotere kans om je droomwoning wel te bemachtigen. Hij of zij kan je beter adviseren bij het uitbrengen van een uitgebalanceerd bod. Wil je daar meer over weten? Bekijk ons filmpje of bel ons via 0321-317063.

Bron: NVM

Deel dit bericht