Woningmarkt kwartaalcijfers gemeente Dronten 2e kwartaal 2023 zijn bekend

In de NVM kwartaalcijfers is te zien dat er weer beweging zit in de woningmarkt. “Het toegenomen aanbod van goedkopere woningen is precies waar kopers op zitten te wachten. Vorig kwartaal maakten we ons grote zorgen over de ontwikkelingen in de nieuwbouwmarkt. Nu trekken de verkopen wat aan en neemt ook het aanbod toe, vooral in de lagere prijsklassen”.

Heel interessant, maar wij vinden de NVM kwartaalcijfers voor onze eigen gemeente Dronten natuurlijk nog veel interessanter. En deze zijn nu ook bekend.

In dit artikel lees je de NVM kwartaalcijfers voor de gemeente Dronten van kwartaal 2 van 2023 en lees je:
 
o   Hoeveel woningen we verkocht hebben
o   Wat de gemiddelde transactieprijs was
o   Hoeveel procent van de woningen is overboden
o   Hoeveel er is overboden t.o.v. de vraagprijs
o   Wat de gemiddelde verkooptijd is
o   En wat ons advies is als jij je woning binnenkort wil verkopen. 


110 woningen verkocht in de gemeente Dronten

In het tweede kwartaal van 2023 zijn er in de gemeente Dronten 110 woningen verkocht. In het eerste kwartaal van 2023 waren dat nog 88 woningen. Dat is een stijging van meer dan 25%!!
De koopwoningmarkt veert op. Overigens schommelt het aantal verkopen ieder kwartaal. Dat is altijd al zo geweest.

Gemiddelde transactieprijs Dronten is € 378.000,-

De gemiddelde transactieprijs per woning is iets gestegen; Van € 369.000 in het 1e kwartaal naar € 378.000,- in het 2e kwartaal van 2023. Een stijging van 2.4%. 

Een kleine stijging in het aantal overboden woningen

We zien een lichte toename in het aantal woningen waarop overboden wordt. In 2022 was overbieden heel gebruikelijk, en hoewel het nog steeds voorkomt, is de mate waarin het gebeurt verminderd. In het eerste kwartaal van 2023 werd 45% van de woningen overboden. In het tweede kwartaal zien we echter weer een kleine stijging, waarbij 58% van de woningen overboden werd.

Hoeveel procent is er meer betaald dan de vraagprijs?

Ook de mate van overbieden is toegenomen. In het tweede kwartaal van 2023 werd gemiddeld 2,1% meer betaald dan de gevraagde prijs. Dit is een stijging ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023, waarin slechts 0,6% meer werd betaald. Het overbieden verschilt echter per type woning. Bij 77% van de tussenwoningen werd een hoger bedrag gerealiseerd dan de vraagprijs, terwijl bij 42,3% van de vrijstaande woningen een hoger bedrag werd betaald.

Verkooptijd woningen Dronten gedaald naar gemiddeld 35 dagen

De verkooptijd van een woning in de gemeente Dronten bedroeg in het 1e kwartaal van 2023 gemiddeld 44 dagen. In het 2e kwartaal van 2023 is dat gedaald naar 35 dagen. Woningen worden dus nog steeds relatief snel verkocht .We hebben het hier over de verkooptijd vanaf het moment dat een woning in verkoop komt tot de datum dat de akte bij de makelaar ondertekend is. De tijd tussen het moment van vermelding en de uiteindelijke overdracht bij de notaris bedraagt gemiddeld 119 dagen. Dit geeft aan dat het proces van het verkopen van een woning wat langer kan duren, wat van belang is om rekening mee te houden bij het plannen van een verkoop of aankoop.

Verkooptijd per type woningen

In de gemeente Dronten is er ook een groot verschil in de verkooptijd per type woning. Zo stond een vrijstaande woning in de gemeente Dronten in het 2e kwartaal van 2023 gemiddeld 55 dagen te koop terwijl een hoekwoning gemiddeld 38 dagen te koop stond. Een tussenwoning stond in het eerste kwartaal gemiddeld maar 20 dagen te koop, een 2-onder-1-kap 30 dagen en een appartement 35 dagen. 

Welk advies hebben wij voor mensen die hun huis willen verkopen?

De ontwikkelingen volgen elkaar in een razend tempo op. Iedere maand is de situatie weer anders.

Is dat dan goed of slecht nieuws voor mensen die binnenkort hun huis willen verkopen?

Met de juiste strategie kunnen woningen nog steeds relatief snel en voor een relatief goede prijs verkocht worden. Maar dan moet je de woning wel realistisch in de markt zetten. 

Wil jij op korte termijn je woning verkopen?

Kies dan voor een makelaar die goed op de hoogte is van de huidige markt in onze gemeente Dronten. Een makelaar die realistisch is en een eerlijk advies geeft over de verwachte opbrengst van de woning. 

Wanneer voor jou het juiste moment is om de woning in de verkoop te zetten?

Dat antwoord is voor iedereen persoonlijk. Bel ons eens en dan kijken we samen wat voor jou de beste strategie is! We zijn te bereiken via 0321-317063.

Bronvermelding: NVM Woningmarkt kwartaalcijfers van de gemeente Dronten.

Deel dit bericht