Mogelijkheden om je woning te verduurzamen als je geen eigen financiële middelen hebt

Wij merken allemaal dat de energielasten enorm aan het stijgen zijn. Het is dus slim om je huis te verduurzamen. Niet alleen voor je eigen portemonnee en het milieu. Maar ook met het oog op eventuele verkoop van de woning in de toekomst.

We zien namelijk dat de nieuwere woningen in Dronten per vierkante meter meer opleveren dan bijvoorbeeld de oudere minder geïsoleerde woningen. Ook merken we dat de vraag naar duurzame woningen stijgt en het Energielabel van een woning belangrijker wordt.

Wil je je woning binnenkort verkopen? Dan kan het slim zijn om je woning nu te verduurzamen.

Hoe verduurzaam je je woning als je geen eigen middelen hebt?

Wij lichten in deze blog 3 mogelijkheden toe:

  1. Energiebespaarlening van het Warmtefonds
  2. Een extra hypotheek
  3. Een lening bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting

Lees ook: Duurzame woningen in Dronten zijn populairder dan ooit

1. Energiebespaarlening van het Warmtefonds

Sinds 1 november hebben huishoudens met een verzamelinkomen van maximaal € 45.014,- (bruto) de mogelijkheid om een Energiebespaarlening van het Warmtefonds af te sluiten tegen 0% rente. Met deze lening mag je je woning verduurzamen. Met de kosten die je bespaart op je energierekening kun je vervolgens de lening af betalen. 

Is het verzamelinkomen hoger?

Is het verzamelinkomen boven de € 45.014,-? Dan is het nog steeds mogelijk om een Energiebespaarlening af te sluiten, maar dan wel met rente.

Energiebespaarlening met combinatielening

Het Nationaal Warmtefonds heeft naast de 0%-lening nu ook een Energiebespaarlening met combinatielening ontwikkeld voor mensen die geen of onvoldoende leencapaciteit hebben om hun verduurzamingswens te realiseren. Via het Nationaal Warmtefonds kunnen zij nu maximaal € 5.000 lenen zonder daarover rente te betalen en zonder de eerste vijf jaar te hoeven aflossen. Na vijf jaar wordt de financiële situatie van de aanvrager opnieuw bekeken om te bepalen of de lasten vanaf dat moment zelf gedragen kunnen worden.

Meer weten? Kijk op www.warmtefonds.nl  

2. Je woning verduurzamen met de overwaarde

Het is ook mogelijk om een extra hypotheek op het huis nemen. Met behulp van de overwaarde investeer je vervolgens in een energiezuiniger huis. Hierdoor kun je soms tegen – een naar verhouding – lage rente een bedrag lenen om je energielasten voor de toekomst te verlagen. Wat is er mogelijk en hoe werkt het?

Wat zijn de voorwaarden voor het afsluiten van een tweede hypotheek?

De extra hypotheek vraag je aan bij de bank waar ook je huidige hypotheek loopt. Er gelden twee belangrijke voorwaarden waar je aan moet voldoen.

  1. Ten eerste moet je huis voldoende overwaarde hebben voor het verstrekken van de extra lening. Bij het bepalen van de waarde wordt er uitgegaan van de waarde van het huis na de verbouwing.
  2. De tweede voorwaarde is dat je inkomen hoog genoeg is om de extra maandlasten te betalen. Dit moet je bijvoorbeeld met loonstroken en een werkgeversverklaring aantonen.

Een extra hypotheek op het huis nemen – Hoe pak je het aan?

Na een adviesgesprek met je hypotheekadviseur vraagt de adviseur een voorstel op bij de bank. De adviseur kijkt ook gelijk of een extra hypotheek financieel haalbaar is. Als je met de offerte akkoord gaat, wordt het afsluiten van de hypotheek in gang gezet. Waarschijnlijk moet je het huis nog laten taxeren en je betaalt ook kosten aan de hypotheekadviseur om de extra hypotheek te regelen. Tot slot moet je soms ook naar de notaris die de extra hypotheek officieel maakt en aan jouw huis koppelt.

Vanuit een depot kun je de kosten van het verduurzamen betalen

Om te voorkomen dat je het extra geleende bedrag anders uitgeeft, zet de bank het bedrag uit de tweede hypotheek in een depot. Dit is een geblokkeerde bankrekening waarvan je de rekeningen van het verduurzamen kunt betalen. Alle kosten die je maakt voor het verduurzamen kun je rechtstreeks vanuit het depot laten betalen. Of je schiet de kosten eerst zelf voor en verrekent het vervolgens met het geld in het depot.

Met de besparing op de energiekosten de hypotheeklasten betalen

Het ideale is dat je met de besparing op de energiekosten de extra hypotheeklasten betaalt. Je zorgt dus voor een duurzamer huis en het gaat je geld opleveren. Een mooie bijkomstigheid is dat de waarde van je huis ook stijgt door de investering. Mogelijk kun je zelfs het energielabel van het huis verbeteren. Na de investering ben je ook beter bestand tegen verdere stijgingen van de energielasten.

Wil je weten of jij ook een extra hypotheek kunt opnemen?

Wij brengen je graag in contact met een lokaal actieve en deskundige hypotheekadviseur. Neem hiervoor contact met ons op >

3. Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten

Het is ook mogelijk om een lening af te sluiten bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Je sluit dan een lening af voor een vaste gunstige rente met een vast maandbedrag en looptijd. Deze lening mag je gebruiken voor het verduurzamen van je woning. Op hun website vind je meer informatie.

Wil jij jouw woning binnenkort verkopen?

En twijfel je of het nut heeft om je woning eerst te verduurzamen? Wij komen graag een keertje langs om hierover sparren. Neem contact met ons op via 0321-317063 of info@kerremansmakelaardij.nl.

Deel dit bericht